INTRODUCTION: Struma ovarii accounts 0.5-1% of all ovarian tumors and 2-5% of ovarian teratomas. Struma ovarii cases are usually benign, only 5-10% of cases are malignant and the most common type of malignancy is papillary thyroid carcinoma (70%). The struma ovarii may be seen in all ages but it is generally seen in 5th and 6th decade of life. Although most of the cases are benign, clinical and radiological similarities to malignant masses lead to treatment with laparotomy. In the present study 3 years’ experience of a tertiary center's struma ovarii cases were studied.
METHODS: Patients who underwent surgery for adnexal masses were investigated from archives of the hospital. Among pathology results; 6 patients with struma ovarii were evaluated.
RESULTS: Six struma ovarii cases were detected among those cases which approximately account 3.2% of all ovarian mass cases. Half of the cases were postmenopausal and remaining were in reproductive age. The mean size of the mass was 9 cm (max: 18min: 5 cm). Intraoperative frozen section results were struma ovarii for half of the cases, one was borderline tumor, one was seromucinous cystadenoma and one was mucinous cystadenoma. Permanent pathology results were evaluated, three of them were pure struma ovarii, one was papillary thyroid carcinoma in struma ovarii, one case was strumosis omentum and one case was metastasis of breast cancer to struma ovarii.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although Struma ovarii cases are generally benign in nature malignancy risk and accompanying thyroid diseases should be kept in mind. Some extreme cases like strumosis omentum and metastasis from preexisting malignancies should also be kept in mind during differential diagnosis.
GİRİŞ ve AMAÇ: Struma ovari tüm over tümörlerinin %0.5-1'ini ve over teratomlarının %2-5'ini oluşturur. Struma ovariler genellikle benin karakterdedir, sadece %5-10 vakada kanser saptanır ve en sık görülen kanser papiller tiroid karsinomudur (%70). Struma ovariler her yaşta görülebilen patolojilerdir ancak genellikle 50-60 yaş aralığında görülürler. Çoğu vaka benin karakterde olsa da klinik ve radyolojik kanseri andıran benzerlikler laparotomi ile tedavi yöntemine neden olabilir. Bu çalışmada üçüncü basamak bir merkezin üç yıllık struma ovari vakaları araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastane arşivinden adneksiyel kitle nedeniyle ameliyat olmuş hastaların verileri araştırılmıştır. Patoloji sonuçlarından 6 hastada struma ovari tespit edilmiştir. Bu hastaların operasyon öncesi ve sonrası bulguları çalışılmıştır.
BULGULAR: Tüm over kitleleri içerisinde toplam altı struma ovari (3.2%) vakası tespit edilmiştir. Vakaların yarısı postmenopozal dönemde, diğer yarısı ise üreme çağındadır. Vakaların üç tanesi laparoskopi üç tanesi ise laparotomi yoluyla opere edilmiştir. Kitlelerin ortalama boyutu 9 cm’dir (max: 18min: 5 cm). Üç vakanın frozen kesiti struma ovari iken, kalanlar; bir borderline tümör, bir müsinöz ve bir seröz kistadenomdur. Kalıcı kesitlerde ise üç vakada struma ovari, bir vaka papiller tiroit karsinomu, bir vaka omental strumozis, bir vakada daha önce var olan meme kanseri metastazı saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Struma ovari vakaları genelde benin karakterde olsa da bu tür vakalarda kanser ihtimali ve eşlik eden tiroit hastalıkları akılda tutulmalıdır. Ayrıca omenatl strumozis ve daha önceden var olan diğer kanserlerden metastaz ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır.