E-ISSN 2757-8062
Volume : 50 Issue : 4 Year : 2024

Quick Search

The Effects of Respiratory Syncytial Virus Prophylaxis Application Protocol on Patient Compliance and Clinical Outcomes in Congenital Heart Diseases [Zeynep Kamil Med J]
Zeynep Kamil Med J. 2019; 50(4): 201-204 | DOI: 10.16948/zktipb.495665

The Effects of Respiratory Syncytial Virus Prophylaxis Application Protocol on Patient Compliance and Clinical Outcomes in Congenital Heart Diseases

Oyku Tosun
Medeniyet Istanbul University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Cardiology, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Palivizumab is a well tolerated, safe monoclonal antibody in the prevention of respiratuar syncytial virus (RSV) in high-risk children. The adaptation of the parents is extremely important for patients to be able to receive timely and full dose prophylaxis. There are articles evaluating patient compliance and clinical outcomes in RSV prophylaxis. Each clinic has its own follow-up and administration protocol, but there are no studies on the protocols used, patient compliance and dose completion.
METHODS: A total of 60 patients with hemodynamically significant congenital heart disease who had RSV prophylaxis in the pediatric cardiology outpatient clinic between October 2016 and March 2018 were retrospectively reviewed. The patients who received prophylaxis in 2 different seasons and were followed up with 2 different protocols were compared with each other in terms of compliance and clinical results.
RESULTS: In the October 2016- March 2017 season, the mean dose was 1 ± 0.2 in the 5-month period and full patient compliance was 10%. Dose intervals were 37.2 ± 6.15 days. 10 patients (40%) were hospitalized. After the protocol change was made in the October 2017-March 2018 season, patient compliance was evaluated as 100%
DISCUSSION AND CONCLUSION: In palivizumab prophylaxis, increasing the dose and increasing the compliance of the interval significantly decreases hospitalizations due to RSV. Detailed and well-organized follow-up and application protocols are extremely important in increasing compliance.

Keywords: respiratory syncytial virus, congenital heart diseases, compliance

Konjenital Kalp Hastalıklarında Respiratuar Sinsisyal Virüs Proflaksisinde Uygulama Protokolünün Hasta Uyumu Üzerine Etkisi ve Klinik Sonuçları

Oyku Tosun
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Palivizumab, yüksek riskli çocuklarda respiratuar sinsisyal virüs (RSV) önlenmesinde iyi tolere edilen, güvenli bir monoklonal antikordur. Hastaların zamanında ve tam doz proflaksi alabilmeleri için anne ve babanın uyumu son derece önemlidir. RSV proflaksisinde hasta uyumunu ve klinik sonuçlarını değerlendiren makaleler bulunmaktadır. Her kliniğin kendi takip ve uygulama protokolü bulunmaktadır ancak kullanılan protokoller, hasta uyumu ve doz tamamlanması ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekim 2016-Mart 2018 tarihleri arasında çocuk kardiyoloji polikliniğinde RSV proflaksisi endikasyonu almış hemodinamik olarak anlamlı KKH’na sahip 2 yaş altı toplam 60 hastaya ait veriler çocuk kardiyoloji poliklinik ve servis kayıtlarından retrospektif olarak incelendi. 2 farklı sezonda, proflaksi endikasyonu alan ve 2 farklı protokol ile takip edilen hastalar uyum ve klinik sonuçlar açısından birbiriyle karşılaştırıldı. Tam uyum, sezon boyunca 5 aylık dönemde, 30 gün aralarla en az 4 doz palivizumab uygulaması yapılması olarak tanımlandı.
BULGULAR: Ekim 2016- Mart 2017 sezonunda, 5 aylık dönemde uygulan ortalama doz 1 ± 0.2 doz idi ve tam hasta uyumu %10 olarak bulundu. Doz aralıkları 37.2 ± 6.15 gün olarak bulundu. 10 hastada (%40) ASYE nedeniyle hastaneye yatış ve RSV izolasyonu mevcuttu. Ekim 2017-Mart 2018 sezonunda yapılan protokol değişikliği sonrası, hasta uyumu %100 olarak değerlendirildi, ASYE nedeniyle acil servis başvurusu ve hastaneye yatış gereksinimi tespit edilmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Palivizumab proflaksisinde doz tamamlanması ve aralığı uyumunu arttırmak RSV’ye bağlı hastane yatışlarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Detaylı ve iyi organize edilmiş takip ve uygulama protokolleri hazırlanmak uyumu arttırmada son derece önemlidir.

Anahtar Kelimeler: respiratuar sinsisyal virus, konjenital kalp hastalıkları, uyum

Corresponding Author: Oyku Tosun, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale