INTRODUCTION: Sperm cryopreservation is a commonly used method in assisted reproductive treatments. In this process, during freezing and thawing,
handling of specimens is crucial to preserve the viability. In this study, we aimed to evaluate the changes in the sperm concentration and to determine the correlation between motility, morphology, and DNA condensation parameters and decreased motility during freezing and thawing. Our secondary aim was to reveal the potential effects of freezing on the semen parameters in raw or washed state.
METHODS: 15 oligozoospermic patients with 15 controls with normal sperm parameters were recruited to study in Konya Education and Research
Hospital IVF Clinic, Turkey. Motility, morphology, and DNA condensation were analyzed in both raw and washed sperm samples by gradient method. Sperm cryoprotect II solution was used to freeze the samples. After 15 days all samples were thawed and the same parameters were studied afterwards.
RESULTS: Compared with raw samples, washing increased the progressive motility in both groups. Condensation and morphologic parameters were
not significantly different. Freezing process in raw specimens decreases the progressive motility in both groups. However, no significant effect was observed on condensation and morphology
DISCUSSION AND CONCLUSION: To protect the motility after thawing, washed sperms could be a better option during freezing process. Interestingly, in our study group, we failed to demonstrate any significant effect on DNA condensation in both groups.
GİRİŞ ve AMAÇ: Sperm kriyoprezervasyonu yardımcı üreme tedavilerinde sık kullanılan bir yöntemdir. Dondurma çözdürme sonrası spermlerin en az zarar görmesi hedeftir. Çalışmamızda; sperm dondurma çözme işlemi sonrası sperm DNA kondensasyonunda değişim olup olmadığını incelemek, varsa bu değişimin azalan motilite ile korelasyonu olup olmadığını belirlemek, ayrıca semeni raw hali veya yıkama sonrası dondurmanın motilite, morfoloji ve DNA kondensasyonu üzerine etkisi olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz Tüp Bebek Ünitesine başvuran hastalardan 15 normozoospermili ve 15 oligozoospermili hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Hastaların semeninde hem raw haline, hem de gradient metodu ile yıkanmış numuneye motilite, morfoloji ve DNA kondensasyon değerlendirmeleri yapılmıştır. Daha sonra Sperm Cryoprotect II solusyonu ile örneklerimize dondurma işlemi yapılmıştır. 15 gün sonra spermler çözdürülüp aynı parametrelerde tekrar çalışılmıştır.
BULGULAR: Normozoospermik ve oligozoospermik gruplarda yıkama işlemi raw spermlere göre anlamlı derecede progresif motiliteyi arttırmıştır. Kondensasyon ve morfoloji değerleri açısından normozoospermik ve oligozoospermik gruplarda herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Dondurma işlemi; raw spermlerde ve yıkama sonrası spermlerde, hem normozoospermik hem de oligozoospermik gruplarda progresif motiliteyi anlamlı derecede azaltmış, kondensasyon ve morfolojiye anlamlı bir etkisi olmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sperm dondurma çözme sonrası motiliteyi daha iyi koruyabilmek için yıkanmış spermler dondurulmalıdır. Dondurma çözme sonrası sperm DNA kondensasyonunda literatürdekinin tersine değişim olmaması bizce anlamlıdır.