E-ISSN 2757-8062
Volume: 55 Issue: 4 Year: 2024

Quick Search

Evaluation of Maternal and Fetal Outcomes in Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy [Zeynep Kamil Med J]
Zeynep Kamil Med J. 2020; 51(2): 84-87 | DOI: 10.16948/zktipb.714219

Evaluation of Maternal and Fetal Outcomes in Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy

Gültekin Adanaş Aydın1, Gülten Özgen2
1Bursa City Hospital, Obstetrics and Gynecology, Bursa, Turkey
2Training and Scientific Research to Bursa Hospital, Obstetrics and Gynecology, Bursa, Turkey

INTRODUCTION: In this study, we aimed to evaluate maternal and fetal outcomes in pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP) in our clinic.
METHODS: In this retrospective study, we included a total of 53 patients with ICP who were admitted to Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology outpatient clinics between September 2017 and September 2018. The diagnosis of ICP was made based on elevated liver enzymes and bile acids (≥10 μmol/L) and pruritis. Delivery outcomes and demographic characteristics of the patients were obtained from the hospital records.
RESULTS: The mean age of the patients was 30.5±5.7 years and the mean gestational age was 32.3±2.8 weeks. The mean bile acid level was 26.42±19.1 μmol/L. Of the patients, 26.4% had gestational diabetes mellitus and 15.1% had preeclampsia. A total of 37.7% of the patients had preterm delivery. Of all neonates, 32.7% required neonatal intensive care unit stay, while
32.7% had transient tachypnea of the newborn and 33.3% had respiratory distress syndrome. No perinatal mortality was observed.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study results suggest that close follow-up and identification of patients with severe cholestasis symptoms are the mainstays of the follow-up of ICP and early treatment to decrease perinatal mortality and morbidity.

Keywords: pregnancy, intrahepatic cholestasis, preterm delivery

İntrahepatik Kolestazlı Gebelerde Maternal ve Fetal Sonuçların Değerlendirilmesi

Gültekin Adanaş Aydın1, Gülten Özgen2
1Bursa Şehir Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Bursa, Türkiye
2Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştrıma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Bursa, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada kliniğimizde gebeliğin intrahepatik kolestazı( GİK) tanısı konmuş gebelerin maternal ve fetal sonuçlarıdeğerlendirildi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma retrospektif olarak tasarlanmış olup, Eylül 2017 ve Eylül 2018 tarihleri arasında toplam 53 hastayla yapıldı.GİK tanısı kaşıntı ve karaciğer enzimleri ile açlık safra asit düzeylerinde artış(≥10 μmol/L) artış olması durumunda konuldu.Hastaların hastane kayıtlarından doğum bilgileri ve demografik özelliklerine ulaşıldı.
BULGULAR: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 30.5±5.7 yıl ve tanı anındaki gebelik yaşı ortalaması 32.3±2.8 hafta olarak saptandı. Ortalama safra asit düzeyi 26.42±19.1 μmol/Lolarak hesaplandı.Hastaların %26.4’ünde gestasyonel diyabet, %15.1’inde preeklampsi görüldü.Hastaların %37.7’sinin preterm doğum yaptığı tespit edildi.Yenidoğan bebeklerin %32.7’si yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınırken, %32.7’sinde yenidoğan geçici taşipnesi, %33.3’ünde respiratuvar distres sendromu geliştiği görüldü.Perinatal mortalite ise saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışma sonuçlarımıza göre, GİK takibinde en önemli unsurlar olan perinatal mortalite ve morbiditeyi azaltmak için hastaların yakın takibi ve şiddetli kolestaz bulguları olan hastaların belirlenip uygun tedavinin erken başlanması oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler: gebelik, intrahepatik kolestaz, preterm doğum

Corresponding Author: Gültekin Adanaş Aydın, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale