E-ISSN 2757-8062
Volume: 55 Issue: 1 Year: 2024

Quick Search




Health Development Behaviors Of 10th Grade Students Of A High School: A Cross-Sectional Study [Zeynep Kamil Med J]
Zeynep Kamil Med J. 2020; 51(3): 0-0 | DOI: 10.14744/zkmj.2021.47966

Health Development Behaviors Of 10th Grade Students Of A High School: A Cross-Sectional Study

Tuğba MelihaFatma Ercan
Hacettepe University Medical School, Department of Public Health, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: This study was carried to explain the relationship between all of the following; family features, adolescent’s healthy living skills, school success and sociodemographic characteristics.
METHODS: Study was done in a high school in Ankara at 8-15.12.2017. 10th class students of the high school create this research’s population(N=374,n=349,%93,3). This is a cross section research. Variables of the study are sociodemographic characteristics, health promotion behaviors of families, Adolescent Health Promotion Scale (AHPS-40 questions form), body mass index (Z-score), school success, body perceptions about their parents, using smartphone and tablet/pc, spending time with television.
RESULTS: Time of using smartphone and tablet/pc, and the length of time spent in front of television were higher among schoolboys than schoolgirls. Also, schoolgirls were more successful than schoolboys. When assessment with AHPS is done, in total, it was seen that using of smartphone, tablet or TV less than two hours resulted in as a higher score than others under the following subtitles; life appreciation, health responsibility, stress management, social support.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In adolescence, to develop health promotion, using smartphone and tablet/pc should be decreased and supportive activities regarding nutrition and exercise behaviors should be applied to schoolgirls while life appreciation and health responsibility are applied to schoolboys. Furthermore, it should also be considered that developing of health promotion’s behaviors can cause increasing school success.

Keywords: AHPS, Health Promotion, Adolescent Health

Bir Lisenin 10. Sınıf Öğrencilerinin Sağlığı Geliştirme Davranışları: Kesitsel Bir Çalışma

Tuğba MelihaFatma Ercan
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığ Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Adolesanlardaki sağlıklı yaşam becerileri ile okul başarısı, sosyodemografik özellikler ve aile tutumunun ilişkisini değerlendirmek için bu çalışmanın yapılması planlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma bir lisede 8-15.12.2017 tarihlerinde arasında yapılmıştır. Evrenini lisenin 10. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. (n=374). 349 öğrenciye ulaşılmış (%93,3) ve kesitsel tipte epidemiyolojik bir araştırma yapılmıştır. Değişkenler; sosyodemografik özellikler, ailenin sağlığı geliştirme davranışları, Adolesanların Sağlığı Geliştirme Ölçeği (Adolescent Health Promotion Scale-AHPS)(40 soru), vücut kitle indeksleri(Z-skorlaması), okul başarısı, anne-babaları hakkındaki vücut algıları, cep telefonu, bilgisayar ve TV başında geçirilen süredir.
BULGULAR: Araştırmada erkek öğrencilerin bilgisayar/tablet kullanma ve televizyonu izleme süresi kızlardan daha fazladır. Ayrıca kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha başarılı çıkmıştır. Adolesan Sağlığını Geliştirme Ölçeği puanları ile yapılan değerlendirmede toplam puanda, yaşam memnuniyeti, sağlık sorumluluğu, stres yönetimi ve sosyal destek alt başlıklarında iki saatten az kullananların iki saatten fazla kullananlara göre daha fazla puan aldığı görülmektedir. Okul not ortalaması 85 puan altında olanlar 85 puan üstü olanlara göre ölçek toplam puanı, yaşam memnuniyeti ve sağlık sorumluluğu başlıklarında daha düşük puan elde etmiştir. Sağlık sorumluluğu, egzersiz ve stres yönetimi alanlarında anneleri sigara içmeyenlerin içenlere göre daha yüksek puan elde ettikleri görülmüştür. Ayrıca toplam puan, ve tüm alt gruplarında babaları sigara içmeyenler içenlere göre daha yüksek puan almıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Adolesan dönemde sağlığı geliştiren davranışların geliştirilmesi için cep telefonu ve bilgisayar/tablet kullanım süreleri azaltılmalı, kız öğrenciler için beslenme ve egzersiz konularında, erkek öğrenciler için ise yaşam memnuniyeti ve sağlık sorumluklarında destekleyici çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca sağlıklı yaşam davranışları geliştirilirse okul başarılarının da artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: AHPS, Sağlığı Geliştirme, Adolesan Sağlığı

Tuğba MelihaFatma Ercan. Health Development Behaviors Of 10th Grade Students Of A High School: A Cross-Sectional Study. Zeynep Kamil Med J. 2020; 51(3): 0-0

Corresponding Author: Tuğba MelihaFatma Ercan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale