E-ISSN 2757-8062
Volume: 55 Issue: 4 Year: 2024

Quick Search

Assesment of Female Sexual Function of Pregnant Women: Relation with Serum Androgens and Fetal Gender [Zeynep Kamil Med J]
Zeynep Kamil Med J. 2019; 50(2): 64-69 | DOI: 10.16948/zktipb.533351

Assesment of Female Sexual Function of Pregnant Women: Relation with Serum Androgens and Fetal Gender

Bahar Sarıibrahim Astepe
University of Health Sciences, Derince Education and Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: As a result of physical and hormonal changes during pregnancy sexual health of women affected significantly.
METHODS: To evaluate sexual changes related to androgenic hormones and fetal gender in pregnant Turkish women
RESULTS: There was a rate of 68% sexual dysfunction among Turkish pregnant women. The sexual dysfunction rate comprises the total and domain scores of FSFI throughout the pregnancy. Although the total and domain scores of FSFI did not differ between trimesters, orgasm domain scores were found to be decreasing with increasing gestational age. Along with an increase in total testosterone, the DHEAS level decreases with increasing gestational age. When the women with female fetus were evaluated for FSFI scores and androgen levels between trimesters, the mean level of total testosterone in third trimester was higher than the levels of first and second trimesters besides the mean level of DHEAS in the first trimester was higher than the levels of second and third trimesters. There was not any significant difference according to the androgen levels, FSFI total and domain scores between trimesters of the women with male fetus.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We found a high sexual dysfunction rate (68%) among pregnant Turkish women. The level of total testosterone, DHEAS and FSFI orgasm domain were found to be different between trimesters. Healthcare providers should provide more time for counseling about sexuality and encourage pregnant women to talk about sexual health and problems during antenatal visits.

Keywords: sexual function, pregnancy, androgens, fetal gender

Gebelerde Cinsel Fonksiyon Değerlendirmesi: Serum Androjen ve Fetal Cinsiyet İlişkisi

Bahar Sarıibrahim Astepe
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Derince Eğitim Araştırma Hastanesi, Kocaeli, Turkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Hamilelik sırasında fiziksel ve hormonal değişiklikler sonucunda kadınların cinsel sağlığı önemli derecede etkilenmektedir.Hamile Türk kadınlarda cinsel değişiklikler ile androjenik hormonlar ve fetal cinsiyet ilişkisini değerlendirmek.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kesitsel çalışma Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde değerlendirilen 194 sağlıklı gebeyi içermektedir. Gebe kadınlar, Kadın cinsel işlev ölçeği(KCİÖ) ve sosyodemografik özelliklerle ilgili sorular içeren,kendi kendine uygulanan bir anket doldurdu. Serum androjenleri aynı zamanda çalışıldı. FSFI toplam ve altgrup puanları, maternal serum total testosteron, dehidroepiandrosteron sülfat(DHEAS) ve 1-4 delta androstenedion düzeyleri ölçüldü.
BULGULAR: Türk gebe kadınlarda %68 oranında cinsel işlev bozukluğu bulundu. Cinsel işlev bozukluğu oranı, gebelik boyunca KCİÖ'nin toplam ve altgrup puanlarını içerir. KCİÖ'nin toplam ve altgrup puanları trimesterlar arasında farklılık göstermese de, gebelik haftası ilerledikçe orgazm altgrup puanının azaldığı bulundu. Bunun yanında gebelik haftası ilerledikçe toplam testosteron artışıyla beraber DHEAS düzeyinin azaldığı görüldü. Kız fetüslü kadınlarda KCİÖ puanları ve trimesterlar arasında androjen düzeyleri değerlendirildiğinde, üçüncü trimesterdaki total testosteron düzeyi,birinci ve ikinci trimester düzeylerinden daha yüksek bulundu. Ayrıca ilk trimesterdaki DHEAS düzeyleri ikinci ve üçüncü trimester seviyelerinden yüksek bulundu. Erkek fetüsü olan kadınlarda trimesterlar arasında androjen düzeyleri, KCİÖ toplam ve altgrup puanları açısından anlamlı bir fark yoktu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Türk gebe kadınlarda yüksek bir cinsel işlev bozukluğu oranı (%68) bulundu. Toplam testosteron, DHEAS ve KCİÖ orgazm altgrup skorunun trimesterlar arasında farklılık gösterdiği bulundu. Sağlık hizmeti sunanlar antenatal muayenelerde cinsel sağlık konusunda danışmanlık için daha çok zaman ayırmalı ve cinsel sağlık ve sorunlar hakkında konuşmak için gebeleri teşvik etmelidirler.

Anahtar Kelimeler: cinsel sağlık, androjen, fetüs

Corresponding Author: Bahar Sarıibrahim Astepe, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale