E-ISSN 2757-8062
Volume : 0 Issue : 0 Year : 2024

Quick Search

Zeynep Kamil Medical Journal
[Zeynep Kamil Med J]
Zeynep Kamil Med J. 0; 0: 0-0

Selim Afşar1, Adnan Dilli1, Mustafa Eroğlu2, Sadık Şahin2
1Ceyhan State Hospital
2Zeynep Kamil Women's and Children's Diseases Training and Research Hospital

INTRODUCTION: The aim of this retrospective cohort study is to evaluate the surgical outcomes and complications of LeFort operation with concomitant transobturator tape TOT procedure in totally prolapsed cases.
METHODS: In this retrospective study; which is conducted between the dates 2011 and 2013, sexually-inactive fourteen patients, over the age of 70, who had Baden-Walker grade III-IV pelvic organ prolapse (POP) and diagnosed as stress urinary incontinence (SUI), mixt urinary incontinence (MUI) or “occult SUI” were enrolled. All patients had undergone LeFort and TOT procedure with high perineoraphy. In follow-up period; all cases were evaluated at the 2nd week, 6th week and 3rd month by urogynecological examination and surgical outcomes; urinary dysfunction and perioperative complications were recorded.
RESULTS: The median age was 77,3±4,5 years (range 72The median age was 77,3±4,5 years (range 72-87) and parity was 7,1±2,4 (range 4-10). In study group; 8 patients (57%) had complaint of MUI and 2 patients (14%) had complaint of SUI. Four patients (29%) without a complaint of stress incontinence, demonstrated leakage (“occult” SUI) with cough-stress examination during prolapse reduction. There was no urinary retention requiring chronic catheterization or surgical management.. There was only 1 (7%) postoperative de novo urgency in follow-up period and it was managed by anticholinergics. There was no postoperative de novo SUI or recurrence of prolapse.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In older women who had pelvic organ prolapse and sexually-inactive; LeFort and concurrent TOT procedure with high perineoraphy, is highly effective, safety and minimally-invasive option. There is need for prospective studies in the detection and surgical management of “occult” SUI cases and the role of prophylactic TOT operation in these cases.

Keywords: LeFort colpocleisis, transobturator tape, high perineoraphy, effectiveness, complications.

LeFort ve Transobturator Tape (TOT) Operasyonlarının Etkinliği ve Komplikasyonları: 14 Olgunun Analizi

Selim Afşar1, Adnan Dilli1, Mustafa Eroğlu2, Sadık Şahin2
1Ceyhan Devlet Hastanesi
2Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu retrospektif kohort çalışmasının amacı; total prolapsus olgularında, LeFort operasyonu ile birlikte uygulanan transobturator tap TOT prosedürünün cerrahi sonuçlarının ve komplikasyonlarının değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu retrospektif çalışmaya; 2011-2013 yılları arasında Baden-Walker evre III-IV pelvik organ prolapsusu olan ve stres üriner inkontinans (SÜİ), mikst üriner inkontinans (MÜİ) veya “gizli SÜİ” tanısı alan, 70 yaş üstü ve cinsel yaşam beklentisi olmayan 14 hasta dahil edildi. Tüm hastalara LeFort ve TOT operasyonu ile birlikte yüksek perineorafi operasyonu rutin olarak uygulanmıştır. Postoperatif tüm olgular 2. hafta, 6. hafta ve 3. ayda kontrollere çağrılarak ürojinekolojik muayeneleri yapıldı, operasyon başarısı, üriner disfonksiyon ve perioperatif komplikasyonlar kayıt edilerek değerlendirildi.
BULGULAR: Hastaların ortalama yaşı 77,3±4,5 (72-87) ve paritesi 7,1±2,4 (4-10) olarak bulunmuştur. Çalışma grubunda; 8 hastada (%57) MÜİ ve 2 hastada (%14) SÜİ bulguları mevcuttu. Dört (%29) hasta ise inkontinans şikayeti olmamasına rağmen prolapsusları redükte edildiğinde öksürük-stres testinde inkontinan (“gizli” SÜİ) olarak bulunmuştur. Hastalarda tekrar cerrahi girişim gerektiren veya uzun süreli aralıklı kateterizasyon gerektiren üriner retansiyon izlenmemiştir. Hastaların postoperatif dönem takiplerinde sadece 1 (%7) hastada de novo urge inkontinans izlenmiştir ve antikolinerjiklerle tedavi edilmiştir. Hastaların takiplerinde prolapsus tekrarı veya de novo SÜİ izlenmemiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pelvik organ prolapsusu olan ve cinsel yaşam beklentisi olmayan yaşlı kadınlarda; LeFort ve TOT operasyonun yüksek perineorafi ile birlikte uygulanması oldukça etkin, güvenilir ve minimal invazif bir seçenektir. “Gizli” SÜİ olguların tespiti ve cerrahi yönetimi ile profilaktik TOT operasyonun bu olgulardaki yeri hakkında prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: LeFort kolpoklezis, transobturator tape, yüksek perineorafi, etkinlik, komplikasyonlar.

Selim Afşar, Adnan Dilli, Mustafa Eroğlu, Sadık Şahin. LeFort ve Transobturator Tape (TOT) Operasyonlarının Etkinliği ve Komplikasyonları: 14 Olgunun Analizi. Zeynep Kamil Med J. 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Selim Afşar, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale